Dieta při průjmu – zbavte žaludek nepohodlí rychle + ROZHOVOR s dietoložkou Marikou Králikovou

Článek pod odborným dohledem

MArika Králiková

Na správnost údajů a zdravotních tvrzení v článku dohlíží odborný garant, výživový specialista Marika Králiková.

Asi každý z nás už to někdy zažil. Stačí si v parném letním dni dopřát k rychlému obědu hamburger s majonézou z rozpáleného stánku a o pár hodin později se modlíte, abyste stihli doběhnout těch pár metrů ze zastávky domů, do bezpečí. Už je to tak, nepříjemný průjem potrápí alespoň jednou ročně většinu z nás.

dieta při průjmu

PEČUJTE O PŘIROZENOU STŘEVNÍ MIKROFLÓRU! Významnou roli při zažívání a fungování imunitního systému hraje právě zdravá střevní mikroflóra. Například probiotika (kultury živých mikroorganismů) a prebiotika (nestravitelná složka rostlinné stravy, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry) zajistí, že střeva budou “osídlena” správnými bakteriemi a zbaví je těch špatných.

 

Co je to vlastně průjem?

Jednoho dne se probudíte, pocítíte zvláštní pohyby v břichu a je vám jasné, že nejméně tento den prožijete převážně na toaletě. Jediné, nad čím v tuto chvíli přemýšlíte, je to, zda do práce dojedete městskou dopravou, nebo byste si měli vzít raději taxíka.

Definice říká, že průjmem je příliš častá a nezvykle řídká vodnatá stolice, která se objevuje 3krát a vícekrát za den. Průjem nejčastěji trvá jeden nebo maximálně pár dní, pokud se samozřejmě nejedná o chronické onemocnění.

Průjem jako takový není samostatná nemoc. Je to reakce organismu na bakterie a toxiny, které se dostaly do žaludku. Dochází k nastartování zrychleného metabolismu, jehož smyslem je vyloučit škodliviny ven co nejrychleji.

Následuje to, co všichni dobře známe. Cokoliv sníme nebo vypijeme, jde okamžitě ven. Z přijatého jídla si tělo vezme minimum živin. Průjem sám o sobě není nebezpečný. Nebezpečná je dehydratace organismu a ztráta živin v důsledku rychlého vyprazdňování.

 

Jaké jsou příčiny průjmu?

V zásadě rozlišujeme dva typy průjmů – akutní a chronický.

Akutní průjem

Tento typ průjmu začne zničehonic a trvá krátkou dobou. Dělíme jej na:

  •  Infekční – nejčastější typ průjmu, který způsobují zejména bakterie a viry, méně často parazité.
  •  Neinfekční – vzniká následkem dietní chyby, alergie, intolerance či stresu

 

Chronický průjem

Trvá déle než 4 týdny a může naznačovat závažnější onemocnění. Vyžaduje lékařské vyšetření. Dělíme jej na:

  •  Funkční – nejčastěji bývá podmíněn nervovými a psychickými vlivy 
  • S organickou příčinou – příčinou bývá například střevní zánět, špatná funkce slinivky a další

 

Nejčastější příčiny průjmu:

Nákaza viry nebo bakteriemi způsobená:

 

  • nedostatečnou hygienou rukou
  • nedostatečně omytým ovocem a zeleninou
  • špatně tepelně upravenými vejci a produkty z nich vyrobenými
  • špatně tepelně zpracovaným masem
  • přímým kontaktem s nakaženým zvířetem
  •  výrazné koření
  •  nevhodná kombinace potravin
  •  nadměrný stres či zátěž
  •  velké množství alkoholu – Jak škodí alkohol hubnutí?

TÝDEN JE MAXIMUM! Pokud vás trápí průjem déle než 7 dní, rozhodně vyhledejte lékařskou pomoc. Dlouhodobě trvající průjem už mezi banální onemocnění nepatří. Patnáctidenní průjem může být dokonce smrtelný, protože tak ohromnou ztrátu vody není člověk schopen doplnit. Průjem trvající X dní za sebou samozřejmě může naznačovat i vážnější onemocnění.

TIP NA ČLÁNEK: Podrobnosti o příčinách akutního a chronického průjmu najdete na stránkách Průjmy.cz.

 

tučné jídlo

Grilujete rádi? Dávejte si pozor nejen na správnou tepelnou úpravu masa, ale i na různé omáčky, dresinky a omytou zeleninu.

 

CO JE TO CESTOVATELSKÝ PRŮJEM? 

S trávicími obtížemi jsou časo spojováni cestovatelé. Jednou za rok si vyhodí z kopýtka a vyrazí poznávat vzdálené exotické kraje. Kromě přírodních krás a památek je samozřejmě zajímá tamější kuchyně. Všechno kolem tak krásně vypadá a voní. Byla by velká škoda neochutnat.

Kombinace netradičních surovin, odlišných stravovacích návyků, velkého vedra a nevalné hygieny pak často končí na toaletě. 

Cestovatelský průjem postihne polovinu všech cestovatelů. Příčinou může být nezvyklé složení stravy či konzumace kontaminované potraviny či vody. Hlavním projevem je vodnatý průjem několikrát denně provázený celkovou slabostí a nevolností, někdy i horečkou. Získejte více informací z článku Průjem je nejčastějším onemocněním cestovatelů – nepodceňte prevenci, ať nezkazí dovolenou i vám.

 

Prevence průjmu

Během léta je venku teplo a svítí slunce. Jenomže vysoké teploty našemu trávícímu systému příliš nesvědčí. Základní zásady hygieny by měly být samozřejmostí po celý rok. Ruce si myjte pravidelně, klidně sebou noste vlhčené nebo desinfekční ubrousky. Na veřejných toaletách nepoužívejte společné ručníky. Dobré není ani hladit cizí zvířata.

Veškerou zeleninu a ovoce důkladně omyjme předtím, než ji sníme. Některým lahůdkám bychom se měli vyhnout úplně. Zejména takovým, která obsahují rychle se kazící potraviny. Nejtypičtějším příkladem jsou vajíčka a z ní připravovaná majonéza. Špatná majonéza v hamburgerech a různých salátech bývá často příčinou průjmu.

JAK PŘEDCHÁZET PRŮJMU? Mezi hlavní zásady patří mytí rukou a správná manipulace s potravinami. Více se dočtete v článku Průjmu je třeba předcházet, víte jak?

 

Jak zastavit průjem?

Pokud vás trápí průjem, jehož průběh není nijak závažný, vystačíte si s běžnými léky zakoupeným v lékárně bez předpisu. Nejčastěji se jedná o živočišné uhlí, rozpustný přípravek Smecta či již zmiňovaná probiotika a prebiotika. Samozřejmostí by měla být přechodná úprava jídelníčku, aby nedocházelo k dalšímu zatěžování již tak vyčerpaného organismu.

Lékaře byste měli navštívit vždy, když:

  • průjmem trpí malé dítě nebo starší člověk
  • intenzivní průjem trvá déle než 3-5 dní – zejména u kojenců, batolat a malých dětí
  • má průjem těžký průběh s dehydratací (popraskané lepící se rty, suchý povleklý jazyk, snížená tvorba slin a močí)
  • průjem provází vysoké horečky
  • průjem trvá týdny i měsíce (chronický průjem)

blendea zelené superpotraviny
TIP: Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS obsahuje přátelské bakterie, které v těle potřebujeme pro správné trávení.

 

Dieta při průjmu

Jak by taková dieta při průjmu měla vypadat? Při průjmu je v první řadě důležité nahradit ztracené tekutiny a minerály. Pitný režim při průjmu by měl zahrnovat například neslazený černý čaj, nesycené minerální vody, iontové nápoje, slanější polévky či speciální hydratační roztok.

Omezení se týkají i výběru potravin. Při průjmu jsou vhodné zejména:

  • banány 
  • dušená mrkev
  • vařená rýže
  • vařené brambory či bramborové pyré
  • starší bílé pečivo
  • nastrouhaná jablka
  • suchary

banány na průjem

Při průjmových onemocnění jsou doporučované zejména banány

 

Se zlepšujícím se stavem do dietního jídelníčku přidáme vařené či dušené libové bílé maso a později i zakysané mléčné výrobky.

TIPY NA ČLÁNEK: Babské rady na průjem: 16 tipů, jak se spolehlivě zbavíte průjmu  

Při průjmu bychom se měli vyhnout potravinám, které nadýmají (např. syrová zelenina a luštěniny). Je dobré omezit i syrové ovoce (kromě banánů) a čerstvé pečivo. Nepomůže ani ostřejší koření. Absolutně nevhodné jsou potraviny s vyšším obsahem cukru a tuku, káva a alkohol!

 

Nemarněme čas sezením na záchodech 🙂

I když jsou některé letní pokrmy opravdu lákavé, mysleme na to, jak může být průjem nepříjemný. Nezapomínejme na základní hygienické zásady a dobře si vybírejme, co svému žaludku nabídneme.

V žádném případě to neberte tak, že si na dovolené nemůžete dopřát nějaké tradiční exotické jídlo. Pouze přemýšlejte, kde si ho dopřejete, a voňavým pouličním stánkům se raději vyhněte.

 

Rozhovor s výživovou specialistkou Marikou Králikovou o nejčastějších příčinách, druzích a rychlé úlevě od průjmu

MArika Králiková

Nutriční specialistka Marika Králiková

 

1 – Jak dlouhé trvání průjmu se bere jako “běžné” a jaká doba se bere jako nadlimit?

Lze říct, že je vhodné navštívit lékaře, pokud ani při dodržování doporučených dietních opatření nedojde k vymizení průjmu do 3 dnů u dospělých, do 2 dnů u dětí starších 1 roku a asi 24 hodin u dětí mladších 1 roku.

 

2 – S průjmem se lidé často setkají na dovolené kvůli tamní vodě a cizím bakteriím. Na co dalšího si dávat pozor?

Kromě požití kontaminované vody (zdrojem nákazy mohou být i kostky ledu) bývají častou příčinou průjmů na dovolené také kontaminované potraviny, např. čerstvé šťávy ze syrového ovoce či zeleniny, různé saláty, ale třeba také nedostatečně tepelně upravené mořské plody, mléčné výrobky z nepasterizovaného mléka či mořská voda znečištěná fekáliemi.

 

3 – Existuje i jiná, než-li bakteriální příčina průjmu?

Infekční průjem může být způsobený nejen bakteriemi, ale i viry, příp. parazity. Zejména rotaviry a noroviry jsou nejčastější příčinou nebakteriálních průjmových onemocnění.

 

4 – Existuje nějaký typ lidí, kteří jsou na průjem náchylnější? Kdo si má dávat pozor?

Děti, senioři a jedinci s oslabenou imunitou jsou náchylnější k infekčním průjmům. Neinfekční průjmy zase postihují častěji osoby trpící potravinovou alergií nebo intolerancí. Průjmy jsou také obvyklým symptomem u chronických zánětů střeva (např. Crohnovou chorobou).

 

5 – Která konkrétní bakterie stojí v Čechách za průjmem nejčastěji?

Nejčastějšími bakteriálními původci průjmů je salmonela a kampylobakter.

 

6 – Jsou na průjem náchylnější batolata, když ještě nemají úplně vyvinutou střevní mikroflóru?

Malé děti jsou obecně náchylnější ke průjmu. Při průjmu u dětí musíme být také obezřetnější než u dospělého člověka, protože jsou také náchylnější ke ztrátě tekutin. Kojené děti bývají vůči průjmovým onemocněním odolnější. Doporučuje se také zvážit vhodnost cestování do exotičtějších zemí s menšími dětmi.

 

7 – Jak batole krmit, pokud jej chytne průjem?

Základem je dostatečná hydratace, lze podávat např. slabý čaj, příp. rehydratační roztok z lékárny. Dítě do jídla příliš nenutit, pokud ho nechce. Volit spíše takové potraviny, které jsou k zažívání dítěte co nejšetrnější, např. suché starší pečivo, vařená rýže, brambory, mrkev, banán.

Pokud potíže ustoupily, je možno zařadit do jídelníčku libové vařené maso a jiné potraviny, které neobsahují větší množství tuku.

 

8 – Může se průjem šířit v domácnosti nebo na pracovišti, pokud je nakažený jeden člen? Jaké jsou základy hygieny a prevence před šířením průjmu v kolektivu?

Jde-li o infekční průjem, může se v kolektivu snadno šířit tzv. fekálně-orální cestou (z rukou znečištěných stolicí). Snížit riziko nakažení lze pečlivým dodržováním hygienických návyků. Po odchodu z toalety a před jídlem je vždy nutné řádně si umýt ruce. Nemocný s průjmem by také neměl připravovat jídlo pro další osoby.

 

9 – Co si koupit v lékárně jako první pomoc proti průjmu?

Obecně lze doporučit léky, které vážou toxiny a některé bakterie (např. živočišné uhlí nebo Smecta). Úlevu mohou přinést i probiotika. Léky proti průjmu s antibakteriálním účinkem pomohou pouze při průjmu s předpokládaným infekčním původem (vhodná jsou např. při cestovatelském průjmu).

 

10 – Co dělat, pokud je lékárna zavřená? Poradíte několik domácích “babských” rad proti průjmu?

Při nekomplikovaném průběhu klasického průjmového onemocnění bychom si měli vystačit i bez léků. Zásadní je dodržovat dostatečnou hydrataci a dietní opatření. Kromě obvyklých dietních omezení mohou pomoci klasické „stavící“ potraviny, jako jsou třeba borůvková šťáva, piškoty, hořká čokoláda nebo sušené švestky.

 

Mockrát děkuji za cenné informace, Mariko.

DÁLE ČTĚTE: Na průjem zabere i krátká hladovka – půst. Klikněte a poznejte přínosy i rizika hladovění. 

Dieta při průjmu – zbavte žaludek nepohodlí rychle + ROZHOVOR s dietoložkou Marikou Králikovou
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.