Bezezbytková dieta – střevo zůstává čisté

Název bezezbytkové diety nahrává všem jedlíkům, kteří ze srdce neradi nechávají zbytky na talíři. O tom ale tato dieta není. Kdyby ano, byla by asi nejúspěšnější dietou na světě byť bez výsledků v podobě úbytku kil. Bezezbytková dieta tedy není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávícím traktu.

Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Pojďme se na ně podívat a zjistit, jestli je tato dieta vhodná a opravdu pomáhá.

bezezbytková dieta

 

Bezezbytková dieta je zaměřená na zdraví, nikoliv na hubnutí

Tato dieta je zacílena na tlusté střevo, na jeho důkladnou očistu, zprůchodnění a obnovení funkcí. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávící trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu.

Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků, ne však zhubnout. Na prvním místě je zdraví, nikoliv tělesná hmotnost. Chápat bychom ji mohli spíše jako léčebný postup, než dietu.

Zdraví lidé ji mohou vyzkoušet, ale nemá smysl z jídelníčku vyřazovat vlákninu, pokud to není opravdu důležité. Samozřejmě má ale úprava jídelníčku vliv i na tělesnou hmotnost a pár kil se můžete zbavit.

TRÁVÍCÍ POTÍŽE VÁS NETRÁPÍ, ALE RÁDI BYSTE ZHUBLI? Vyzkoušejte ketonovou dietu založenou na zvýšeném příjmu kvalitních bílkovin a omezení sacharidů. S vařením se trápit nemusíte, jídelníček až na 4 týdny za vás obstará KetoMix.

Proteinová dieta vede ke úbytku nežádoucích kil

 

Jak již bylo výše uvedeno, bezezbytková dieta bývá lékaři doporučována při střevních potížích jako:

  • střevní neprůchodnost
  • časté průjmy
  • ulceriózní kolitida (Crohnova nemoc)
  • před kolonoskopií
  • po operaci střev
  • při léčbě rakoviny tlustého střeva

Pravidla zní jasně, ale co přesně znamenají? Jaké potraviny můžeme jíst, jaké nám neublíží, a které by neměly překročit práh ledničky?

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí apod.
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr, …
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribiňáček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – max. 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlávkový salát
  • rajský protlak a rajčatová šťáva
  • ovoce – banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády apod.
  • mouka – hladká, polohrubá, hrubá
  • cukr, med
  • koření a bylinky – majoránka, citrónová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet
  • voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy
Potraviny, kterým se vyhýbejte:

  • tučné maso, ryby a uzeniny
  • mléko a tučné mléčné výrobky
  • jogurty s ovesnými vločkami či ořechy
  • čerstvé pečivo
  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • syrová zelenina – nadýmavá
  • většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
  • ořechy, kokos, mák
  • smažené přílohy a kynutý knedlík
  • houby
  • koření – pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření
  • slané pochutiny
  • kečup, hořčice
  • kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol

smoothie z banánu a jablka

Banán, jablka a zakysané nápoje jsou častou součástí ozdravujících i hubnoucích diet. Zařaďte je do svého jídelníčku také

 

Jídelníček bezezbytkové diety

Důraz se klade na správnou přípravu pokrmů. Vhodné je vaření, dušení a pečení bez tuku. Nevhodné je smažení, pečení v oleji a grilování. Pokrmy musí být důkladně uvařené do měkka, aby byly dobře stravitelné. Při pečení je nutné odstranit kůrky a viditelný tuk. Někdy je vhodné pokrmy rozmixovat.

Ačkoliv jsou doporučené rostlinné tuky, máslo není zakázáno. Používat by se však mělo až při dokončování pokrmu a vhodné je čerstvé máslo nebo přepuštěné máslo – ghí.

VÍTE, JAK SI DOMA PŘIPRAVIT VLASTNÍ GHÍ? Ghí je vlastně přepuštěné máslo a můžete si jej připravit doma. V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží až několik měsíců. Do kastrolu se silným dnem vhoďte 500 g nesoleného másla a na středním ohni jej rozpusťte.

Kastrol nezakrývejte, máslo by mělo bublat, pěnit a prskat. Nesmí se připálit! Vzniklou sraženinu seberte. Jakmile máslo přestane prskat a bude čisté, stáhněte jej z plotýnky a nechte vychladnout. Poté jej přeceďte přes jemné síto nebo plátno a vlijte do sklenice s pevným uzávěrem.

Přepuštěné máslo ghí pochází z Indie. Doma si jej můžete vyrobit z obyčejného másla

 

Bezezbytková dieta – jídelníček na 7 dní

Bezezbytková dieta je relativně přísná, zejména co se úpravy jídel týče. Povolených potravin je opravdu hodně a jídelníček i v rámci diety může být velice pestrý. Bohužel většina lidí je zvyklá jíst velké množství smažených jídel, a přechod na vaření, dušení a pečení bez tuků může být zpočátku problém. Většina lidí si totiž neví rady, jak jídlo ochutit. Proto vám přihodíme nejen vzorový jídelníček, ale tak pár vynikajících receptů.

Denně byste měli sníst menších 5-6 porcí. Zapomínat byste neměli na zdravou snídani, energeticky bohaté svačinky i na živiny bohatý oběd a večeři.

  1. den
  • Snídaně: Rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Pečená kuřecí prsa bez tuku s bylinkami a vařenou rýží
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Špenátové palačinky (recept najdete v našem článku Dieta při cukrovce)
  1. den
  • Snídaně: Nízkotučný tvaroh a suchary
  • Svačina: Jablkové pyré
  • Oběd: Vařené hovězí maso v mrkvi s bramborem
  • Svačina: 2 kousky veky s máslem a dušenou krůtí šunkou
  • Večeře: Těstovinový salát s kuřecím masem a dýní
  1. den
  • Snídaně: Rohlík s ovocnou marmeládou dle chuti
  • Svačina: Bílý jogurt s meruňkovým kompotem
  • Oběd: Špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem (při přípravě omáčky nepoužívat kečup, ale rajčatové pyré)
  • Svačina: Mléčná rýže
  • Večeře: Rýže s tuňákem ve vlastní šťávě
  1. den
  • Snídaně: Míchaná vajíčka s petrželkou, bílý chléb
  • Svačina: Banán s nastrouhaným jablkem bez šlupky
  • Oběd: Vepřové medailonky s bramborovou kaší
  • Svačina: Kefír – proč je kefír tak zdravý?
  • Večeře: Drůbeží maso se špenátovými list (viz recept)
  1. den
  • Snídaně: Lívance s marmeládou
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Zapečené brambory se šunkou a sýrem (viz recept)
  • Svačina: Pribiňáček
  • Večeře: Kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí
  1. den
  • Snídaně: Rohlík s lučinou a dušenou šunkou
  • Svačina: Broskvový kompot
  • Oběd: Kuřecí nudličky s rýží
  • Svačina: Podmáslí
  • Večeře: Plátek libového telecího masa a těstoviny
  1. den
  • Snídaně: Rohlík s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou
  • Svačina: Tvaroh s ovocnou příchutí
  • Oběd: Dušené kuřecí prso s bramborovou kaší
  • Svačina: Meruňková přesnídávka a piškoty
  • Večeře: Karbanátek s brambory pečený v troubě, ovocný kompot (viz recept)

Kefír pomáhá udržet zdravá střeva

 

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK BERTE POUZE JAKO INSPIRACI. Nemocní, kterým bezezbytkovou dietu nařídí lékař, by měli přesné složení svého jídelníčku probrat s lékařem nebo výživovým specialistou. Zatímco některým osobám pribiňáček neuškodí, jiným nemusí prospívat. To samé platí pro různé potraviny a jídla. Jednoduše řečeno, každému mohou střeva dráždit různé potraviny.

zdravá paprika

Mezi kontroverzní potraviny patří paprika. Některé zdroje ji doporučují, jiné zatracují. Vždy je lepší poradit se s lékařem, který váš zdravotní stav zná nejlépe

 

Bezezbytková dieta – recepty

Co bude dneska k obědu? A k večeři? Při bezezbytkové dietě je nejlepší jídelníček plánovat dopředu, klidně na celý týden. V klidu si předem nakoupíte potřebné suroviny a vyhnete se tak nepříjemnému stresu, kdy budete muset rychle vymýšlet zdravé jídlo bez zakázaných surovin. Pro vaši inspiraci jsem připravila 3 chutné recepty k obědu i k večeři.

 

Zapečené brambory se šunkou a sýrem (2 porce)

Suroviny:

  • 200 g brambor
  • 50 g dušené kuřecí šunky vcelku
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 vajíčko

Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dušenou šunku nakrájíme na kostky, cibuli  a mrkev na kolečka. Do menšího pekáčku vkládáme střídavě brambory, šunku a cibuli s mrkví. Vajíčko rozšleháme a osolíme a zalijeme brambory. Posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme zapéct.

jídelníček bezezbytkové diety

Brambory uvaříme ve slupce, aby v nich zůstalo co nejvíce důležitých živin

 

Kuřecí prsa se špenátovými listy (2 porce)

Suroviny:

  • 2-3 kuřecí prsa
  • 500 g špenátových listů
  • 1 červená řepa
  • smetana na vaření
  • lžíce másla
  • sůl

Prsa nakrájíme na kostky, osolíme, krátce osmahneme na másle a dusíme do měkka. Ideálně použijeme ghí. Špenátové listy podusíme do měkka cca 3 minuty. Smícháme maso se špenátem, přilijeme smetanu, povaříme a necháme zhoustnout. Podávat můžeme samotné nebo s bramborovými noky.

čerstvý špenát

Špenát je jednou z mála zelenin, která je dovolená při bezezbytkové dietě konzumovat

 

Pečený karbanátek (2 porce)

Suroviny:

  • 100 g hovězího masa
  • 100 g vepřového masa
  • 1 den stará houska
  • mléko či voda na namočení housky
  • 1 vajíčko
  • sůl a majoránka
  • strouhanka ze staršího pečiva

Housku namočíme do mléka nebo vody a přidáme ji k masu společně s vajíčkem, solí a majoránkou. Důkladně promícháme a z hotové směsi tvarujeme karbanátky. Položíme je do pekáčku, podlijeme vodu a dusíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

dietní karbanátky

Karbanátky pečeme bez tuku a podlité trochou vody

 

Bezezbytková dieta pro nemocné

Bezezbytkové dieta není určená pro lidi se zdravým trávícím traktem. Patří mezi léčebné diety. Není nutné dodržovat ji, pokud vám ji nenařídí lékař

Začněte jíst zdravě, než bude pozdě. Dbejte, aby váš obvyklý jídelníček byl bohatý na všechny živiny, vitamíny, minerály a další důležité látky. Občas si zahřešte bez výčitek svědomí. Zdravý organismus to zvládne. Hýbejte se, protože pohyb má na zdravá střeva pozitivní vliv.

POKUD POTŘEBUJETE OPRAVDU ZHUBNOUT: Čtěte podrobně o české proteinové dietě KetoMix. 

Bezezbytková dieta – střevo zůstává čisté
Ohodnoťte článek

12 komentářů

  1. Helena 10.4.2018
    • Lukáš Chládek 12.4.2018
  2. Olga 2.6.2018
    • Lukáš Chládek 4.6.2018
  3. Jiřina 14.6.2018
    • Lukáš Chládek 18.6.2018
  4. Eva 12.7.2018
    • Lukáš Chládek 12.7.2018
  5. Lucie V. 2.9.2018
    • Lukáš Chládek 3.9.2018
  6. Hana 7.9.2018
    • Lukáš Chládek 10.9.2018

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.