Rýžový protein – prakticky bezchybná a zdravá potravina

Rýžový protein je bílkovina extrahovaná z rýže, která se v podobě prášku používá jako proteinový doplněk stravy. Je vyhledáván zejména vegany a vegetariány, ale bývá oblíbený i u těch, kteří z různých důvodů upřednostňují podobné produkty před bílkovinnými doplňky stravy vyrobenými z živočišných zdrojů, jako je např. syrovátka získaná z kravského mléka.

Vzhledem k tomu, že rýže se jen málokdy účastní potravinových alergií, mohou být rýžové bílkoviny vhodné i pro alergickéosoby. Práškový protein slouží zejména pro doplnění bílkovin při jejich nedostatečném příjmu ve stravě.

Bývá užitečný např. v situacích, kdy je problém se dostat ke kvalitním bílkovinám z klasických potravin. Jedna porce proteinového nápoje rozmíchaná ve vodě má přibližně 500 kJ, dodá 23 g čistých bílkovin, ale jen minimální množství tuků a sacharidů.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: Směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje hrachový, ale i rýžový protein. Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.

blendea superprotein

 

 

Účinky a přínosy rýžového proteinu

Spása pro vegetariány a vegany

Práškový rýžový protein představuje doplňkový zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany, z jejichž stravy jsou z různých důvodů vyřazeny živočišné bílkoviny. Prášek obvykle může obsahovat od 20 do 24 gramů bílkovin v jedné dávce prášku. Vzhledem k tomu, že bílkoviny jsou nezbytnými makroživinami, které právě vegetariáni ve svém jídelníčku často postrádají, může protein v prášku tento nutriční deficit pomoci nahradit.

ČTĚTE TAKÉ: Jsou hodnotnější živočišné nebo rostlinné bílkoviny

 

Nezávadná hypoalergenní strava

Rýžové bílkoviny jsou obecně považovány za hypoalergenní, tedy takové, u nichž je velmi malá pravděpodobnost vyvolání alergické reakce. Nachází tak např. uplatnění v hypoalergenních recepturách kojenecké výživy.

Je vhodný i pro dospělé osoby s nejrůznějšími potravinovými alergiemi, např. alergií na vaječné, mléčné nebo sójové bílkoviny. Pomoci může také u jedinců s potravinovou nesnášenlivostí (intolerancí na některé potraviny), kteří musí ze stravy eliminovat významné zdroje bílkovin, např. mléko a mléčné výrobky při nesnášenlivosti mléčného cukru (laktózy). Rýžový protein také neobsahuje žádný lepek (pšeničný protein) a je proto vhodný i pro jedince, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Rýže je jednou z nejdůležitějších obilnin na světě. My ji používáme jako klasickou přílohu, avšak například v některých Asijských státech je rýže považována především za hlavní jídlo. 

 

Jako prevence aterosklerózy

Ačkoli to dosud nebylo prokázáno v rámci klinického výzkumu, studie na zvířatech naznačují, že strava založená na bázi rýžového proteinu může mít vliv na snížení výskytu aterosklerózy (ukládání látek tukové povahy ve stěnách cév vedoucí k řadě srdečně cévních onemocnění) ve srovnání se stravou na bázi živočišných bílkovin.

Tento účinek může být způsoben mechanismy, které zahrnují antioxidační efekt, metabolismus cholesterolu nebo funkci inzulinu. Ke spolehlivému potvrzení uvedených účinků však budou nutné rozsáhlejší testování provedené přímo na lidech.

 

Při sportovním výkonu

Při intenzivním fyzickém tréninku organismus potřebuje zvýšený přísun bílkovin ze stravy. Doplnění bílkovin pomocí rýžového proteinu může pomoci regeneraci svalové hmoty po cvičení a jejímu nárůstu i zvýšení výkonu.

Některé zdroje poukazují na to, že rýžový protein může zvyšovat průtok krve ve svalech a tím podpořit jejich nárůst a regeneraci. Ve srovnání s ostatními bílkovinnými doplňky obsahuje totiž rýžový protein více aminokyseliny argininu, která má vliv na vasodilataci (rozšíření cév) a může tak zvýšit prokrvení tkání. Uvedený efekt rýžového proteinu však dosud nebyl vědecky potvrzen.

 

Při redukci váhy

Pro lidi s nadváhou a obezitou, kteří jsou citliví na lepek nebo mléčné výrobky a chtějí ve své stravě využívat proteinové doplňky, může rýžový protein představovat vhodnou alternativu. Bílkoviny ve stravě vykazují vysoký termický efekt, což znamená, že až 30 % energie přijaté ve formě proteinů je využito na jejich trávení a metabolismus.

Samotným zpracováním proteinů tělo vydá více energie, než je tomu u tuků nebo sacharidů, a významně tak podporuje spalování. Více bílkovin ve stravě také zabraňuje výraznějším výkyvům hladiny cukru v krvi a tím pádem také hladin inzulinu, tedy jevům, které jsou pro redukci váhy nevýhodné.

bílkovinové jídlo s rýží

Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.

 

Nutriční hodnoty rýžového proteinu na 100 g

energie 400 kcal/1680 kJ
bílkoviny 80 g
sacharidy 8 g
tuky can8 g
vláknina 8 g
železo 20 mg
vápník 160 mg
vitamin C 175 mg

 

Obsah aminokyselin

Proteiny se skládají z aminokyselin, což jsou základní jednotky bílkovin spojené do dlouhých řetězců. Některé aminokyseliny si tělo umí vytvořit samo, některé aminokyseliny (tzv. esenciální) tělo vytvořit neumí a musí být přijaty potravou.

Rýžový protein má vysoký obsah aminokyselin obsahujících síru (cystein a methionin), ale má nízký obsah esenciální aminokyseliny lyzinu. To lze vyvážit hrachovým proteinem, který naopak vykazuje nízký obsah cysteinu a methioninu, ale vysoký obsah lyzinu.

Kombinace bílkovin rýže a hrachu tedy nabízí vynikající aminokyselinový profil, který je srovnatelný s mléčnými nebo vaječnými bílkovinami, avšak bez potenciálu alergií nebo střevních problémů, které někteří uživatelé mají s těmito bílkovinami.

 

Jak užívat rýžový protein? 

Rýžový protein je proteinový izolát, který je alternativou běžnějších syrovátkových a sójových proteinových izolátů. Má výraznější chuť než většina jiných proteinových prášků. Stejně jako u hydrolyzátu syrovátky není možné tuto chuť dokonale maskovat použitím potravinářských aromat.

Avšak chuť bílkovin z rýže je obvykle považována za méně nepříjemnou než hořká chuť hydrolyzátu syrovátky. Přirozená chuť rýžového proteinu tak může být dokonce upřednostňována před umělými příchutěmi.

Obvykle se přidává do smoothies nebo koktejlů. Může ale sloužit i jako ingredience při přípravě proteinových palačinek, lívanečků, obilných kaší, pudinků, proteinových tyčinek či zmrzliny.

 

Nežádoucí a vedlejší účinky rýžového proteinu

Není známo, že by přípravky na bázi rýžového proteinu ovlivňovaly účinnost některých léků či jiných doplňků stravy. Obecně se považuje za nepravděpodobné, že by rýžové proteiny způsobily alergickou reakci u dospělých jedinců. Ojediněle však byla hlášena přecitlivělost na kojeneckou výživu na bázi rýžového proteinu u malých dětí. Všeobecně se těhotným a kojícím ženám ani dětem nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy.

pěstování rýže

Rýže se pravděpodobně začala pěstovat již 4000 let před naším letopočtem na území dnešního Thajska a odtud se ji naučili pěstovat v Číně a Indii. Mezi největší světové producenty patří Čína, Indie a Indonésie nebo Vietnam.

 

Biofermentovaný rýžový protein

Rýžový protein (a také další veganské proteiny) lze také vyrábět tzv. biofermentací, při níž se k izolaci bílkovinného prášku používají bakteriální kmeny. Celá rýžová zrna jsou vystavena účinkům bakterií, které rozkládají sacharidy (a někdy i bílkoviny) na menší molekuly, takže jsou pro tělo snáze a rychleji stravitelné. Většina molekul sacharidů je potom odstraněna, což vede k tomu, že výsledný prášek má vysoký obsah bílkovin.

Nicméně, na rozdíl od klasických fermentovaných potravin (např. jogurt nebo acidofilní mléko) v již hotovém proteinovém prášku žádné prospěšné bakterie přítomny nejsou. Při následném sušení a pasterizaci pro delší trvanlivost proteinového prášku se využívá vyšší teploty, která zabíjí všechny bakterie – včetně těch zdraví prospěšných.

V biofermentovaném rýžovém proteinu tedy žádné příznivé bakterie nenajdeme, pokud není součástí přípravku, který obsahuje zvlášť přidaná probiotika.

 

 

Hodnocení a zkušenosti uživatelů

Rýžový protein bývá častěji vyhledáván vegetariány a vegany, ale je i vhodnou alternativou pro jedince, kteří trpí alergií na bílkovinu kravského mléka. Uživatelé nejčastěji zmiňují jeho široké využití:

Přidat se dá do všeho, ať jde o kaši, ve které chutná nejlépe, do rizota, těsta na koláče, palačinek, nebo tvarohu při výrobě domácích nanuků. Nemám s ním žádnou špatnou zkušenost, výborně se rozpouští a nehrudkuje“.

Negativní reakce se většinou týkají jeho nezvyklé chuti:

„Pokud někdo hledá levný a dobrý protein, tak doporučuji, ale nesmí od toho očekávat dobrou chuť“ nebo „Jeho chuť není nějak dobrá, v nápoji, smoothie, nebo pokrmu z něj cítím lehce práškovou a těžce popsatelnou chuť.“

Jako řešení bývá doporučováno užívat rýžový protein častěji po menších množstvích a chuťově výraznějších pokrmech:

„Doporučuji tedy do více jídel dávkovat menší množství proteinu. Lépe se tak jeho chuť ztratí v hodně výrazných nápojích a smoothie“.

rýžový protein

Výživové hodnoty proteinu vždy závisí i od použitého druhu rýže. 

 

 

Jak se vyrábí rýžový proteinový prášek? 

Rýže je významnou celosvětově rozšířenou obilovinou. V některých regionech světa je dokonce hlavním zdrojem potravy. Obilka rýže obsahuje asi 8–12 % bílkovin, 68–72 % sacharidů a pouze 2,4 % tuků. Z vitamínů jsou zastoupeny zejména vitamíny řady B, zejména B1, B2 a B3.

Dle způsobu zpracování se poměrně značně liší obsah minerálních látek. Mezi nejoblíbenější druhy patří bílá a hnědá rýže. Celozrnná hnědá rýže je zbavena pouze vnější slupky a obsahuje všechny části zrna. Naproti tomu bílá rýže neobsahuje klíčky ani otruby, které jsou z ní odstraněny při zpracování. Rýžový protein se získává izolací bílkovin z bílé nebo hnědé rýže.

Rýže se rozemele na mouku, rozmíchá s vodou a za pomoci enzymů se vysráží potřebná bílkovina. Ta se poté usuší. Vše se děje za nízké teploty, aby nedošlo k denaturaci bílkovin. Enzymy rozkládají obsažený škrob a vlákninu, což vede k větší biologické dostupnosti bílkoviny a usnadňuje to její trávení.

DÁLE ČTĚTE: Peruánská superpotravina Maca jako zdroj kvaitních bílkovin, ale i “polechtání” libida.

 

Rýžový protein – prakticky bezchybná a zdravá potravina
5 (100%) 2 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.