Silvestrovské občerstvení – letos chutně, ale i zdravě!

Jaký bude váš Silvestr 2016? Náš bude zábavný, veselý a plný originálního a především zdravého silvestrovského pohoštění. Nechte se námi inspirovat a oslavte příchod nového roku jinak. Vězte, že se zdravými jednohubkami a čerstvou zeleninou s dipů a pomazánkami bez majonézy se vám předsevzetí budou lépe dávat.

Silvestrovské pohoštění může vypadat jinak, být zdravé a přitom stejně dobré

Známe to od našich babiček a rodičů. Na silvestrovský stůl “patří” tradiční chlebíčky s bramborovým či vlašským salátem, obložené salámem, šunkou, plátky sýra, vajíčkem, kyselými okurkami a další majonézou navrch. K tomu jednohubky se silnou česnekovou pomazánkou opět z tučného sýra a majonézy a chybět nesmí ani zbytky sladkého vánočního cukroví.

V jedné ruce chlebíček, v druhé sklenka alkoholu a o silvestrovskou zábavu je postaráno. A také o další kila navíc.

My ale do nového roku nechceme vstoupit “větší”, ale naopak štíhlejší a ideálně o nějaké to deko lehčí. To však neznamená, že musíme na Silvestra sedět doma, uzobávat pouze čerstvou zeleninu a popíjet mrkvový džus. Silvestrovské pohoštění může být netradiční, jiné, chutné a přitom zdravé. Máme pro vás spoustu rad a tipů, jak překvapit hosty na parádním silvestrovském večírku. Proč bychom měli pořádat večírek právě my? Protože jedině tak se postaráme o zdravé silvestrovské občerstvení.

Tipy, jak přichystat vynikající a zdravé silvestrovské pohoštění

V obchodech je pestrý výběr surovin a potravin, proč tedy nezkusit něco nového? Základem dobrého pohoštění jsou kvalitní a nejlépe čerstvé suroviny. Jak by v ideálním případě měl vypadat nákupní košík?

  • Pečivo je základ každého pohoštění. Bílé druhy nahraďte si celozrnnými bagetami. Vybírat lze z různých druhů a pohoštění bude nejen zdravější, ale také výrazně pestřejší na zajímavé chuťové kombinace.
  • Na chlebíčky a jednohubky nakupte kvalitní šunky s minimálním obsahem tuku. Namísto uzenin lze použít uzeného lososa, který obyčejnou jednohubku povýší na opravdovou delikatesu.
    Tučnou majonézu do pomazánek nahraďte bílým jogurtem. Lepší, než máslo, jsou kvalitní roztíratelné rostlinné tuky. Chutnají stejně dobře a navíc neohrozí váš cholesterol.

MÁME PRO VÁS TIPY NA RECEPTY NA ZDRAVÉ A CHUTNÉ POMAZÁNKY. Vyzkoušet můžete cizrnovou, tuňákovou nebo šunkovo-ředkvičkovou pomazánku.

  • Namísto běžně používaných tučných plátků eidamu použijte nízkotučné a přesto chuťově vynikající mozzarellu, ricottu či cottagge sýr.
  • Zelenina na stůl patří. Hezky naaranžovaná a ve spojení se chutnými a nízkotučnými dipy bude skvělým zpestřením každého slavnostního občerstvení.
  • Mezi chlebíčky a jednohubky nachystejte misky s opraženými slunečnicovými či dýňovými semínky, nesolenými arašídy a případně jinými oříšky a semínky, které vám chutnají. Chybu neuděláte ani se sušeným ovocem, ideálně vlastní výroby.
  • Při přípravě pohoštění nezapomínejte i na způsob servírování. Občerstvení musí přímo vybízet k ochutnání, a proto popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si s aranžováním jednotlivých pokrmů.

Nevšední aranžmá je prvním krokem k vytvoření dobré nálady

Silvestrovské recepty na zdravé chuťovky

Nebyl by to pravý český silvestr, kdybychom nepřipravily oblíbené chlebíčky a jednohubky. Ty prostě k oslavám starého a nového roku patří stejně jako petardy. Pro tentokrát uděláme výjimku, vynecháme majonézové pomazánky a připravíme si chuťovky trochu jinak. Budou zdravé, ale nemusíte se bát, budou, samozřejmě, i velmi chutné.

Recept na křupavé jednohubky s uzeným lososem

Ryby jsou zdravé, a proto si připravíme skvělé jednohubky v hlavní roli s uzeným lososem obsahujícím zdravé omega-3 mastné kyseliny. Co budeme potřebovat cca na 40 kousků?

  • 5 ks celozrnných rohlíků
  • 120 g uzeného lososa
  • 250 měkkého polotučného tvarohu
  • 5 lžiček olivového oleje
  • citrón
  • sůl a pepř
  • kopr

Rohlíky můžete použít čerstvé nebo je nechte upéct v troubě lehce potřené olivovým olejem. My jsme pro druhou variantu. Než se nám rohlíky upečou do zlatova, připravíme si pomazánku. Místo rohlíku lze použít zdravé krekry. Tvaroh rozmixujeme na krémovou hmotu, dle chuti osolíme a opepříme (ale nepřehánějte). Každé kolečko rohlíku pomažeme ochuceným tvarohem, na něj položíme kousek uzeného lososa, pokapeme citrónem a ozdobíme koprem či jinou zelenou natí.

Dobrota na první pohled. A nejen na Silvestra

PROČ BYCHOM MĚLI JÍST RYBY? Protože jsou zdravé. Více se dočtete v článku Proč jíst ryby? Tady je 11 vědecky ověřených výhod konzumace rybího masa.

Žlutý meloun s parmskou šunkou

Kombinace žlutého melounu se šunkou je nejen zdravá, ale vynikající. Není divu, že na tuto chuťovku narazíte i mezi tradičními méně zdravým pohoštěním. Důležité je vybrat skutečně kvalitní šunku a zralý žlutý meloun. Ten poznáte podle dunivého zvuku, když na něj lehce poklepete. Co budeme potřebovat na cca 40 kousků?

  • 2 zralé žluté melouny
  • 40 plátků kvalitní parmské šunky
  • čerstvý rozmarýn na ozdobení

Meloun rozkrájíme na stejné velké špalíčky a každý zvlášť obalíme do plátku šunku. Lehce posypeme rozmarýnem a jednohubka je hotová.

Celozrnné bagety s mozzarellou a cherry rajčátky

Kdo by neměl rád mozzarellu a šťavnatá cherry rajčátka? Proto by neměla chybět ani na silvestrovském stole. Do svého nákupního seznamu na Silvestr 2016 si proto zapišme:

  • 2 ks celozrnné bagety
  • 200 g mozzarelly v nálevu
  • 300 g cherry rajčátek
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • čerstvou bazalku

Celozrnnou bagetu nakrájíme na plátky a na sucho opečeme v troubě. Lehce je pokapeme olivovým olejem. Na každý plátek položíme rozkrojené cherry rajčátko, plátek mozzarelly, lístek čerstvé bazalky, opět pokapeme oleje, osolíme, opepříme a máme hotovo.

Chuť mozzarelly a cherry rajčátek se jedinečně doplňují

Lososové závitky s cuketou

Losos je jednoznačně skvělou ingrediencí do zdravých jednohubek, a proto přidáme ještě jeden recept. Je sice náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Připravte si:

  • 50 g uzeného lososa
  • 1 menší úzkou cuketu
  • 1 balení ricotty
  • čerstvý nebo mražený kopr

K ruce si vezměte škrabku, kterou použijeme na odkrojení velmi tenkých plátků cukety. Okraje vyhodíme. Jednotlivé plátky hezky jeden po druhém potřeme ricottou, obložíme lososem a posypeme koprem. Poté je jemně zarolujeme do závitků a na hodinku vložíme do ledničky. Cuketa mezitím změkne a všechny chutě se prolnou.

VIDEORECEPT aneb jak si připravit 3 zdravé pomazánky z červené řepy, avokáda a hummus

Na silvestrovský stůl patří čerstvá zelenina namáčená do skvělých dipů

Ke zdravému silvestrovskému pohoštění patří také zelenina. Nakrájejte okurky, řapíkatý celer, papriky, mrkve a bílé ředkve na stejně velké tyčinky, naaranžujte ji do misek a přidejte k nim ochucené dipy. Pohoštění bude barevnější, zábavnější a zelenina zmizí ze stolu během chvilky. Vyzkoušejte například česnekový dip a hořčicový dip.

Na místo zeleniny můžete také napéct proužky listového těsta, které posypete solí, mákem, sezamem, kmínem či červenou paprikou, nebo domácí brambůrky pokapané olejem a pogrilované v troubě či kukuřičné tacos.

Česnekový dip

  • 75 g lahůdkové či dijónské hořčice
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • bazalka
  • špetka cukru

Všechny ingredience důkladně promícháme. Solíme a pepříme dle chuti a jako poslední přidáme bazalku.

Hořčicový dip

  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lžíce majonézy light
  • 2 stroužky česneku (nebo více dle chuti)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř
  • zelená nať

Opět promícháme všechny ingredience. Lehce osolíme, opepříme a česnek přidáme podle chuti. Na závěr do hotového dipu lehce vmícháme čerstvou pažitku či jinou zelenou nať.

Zelenina a dip. Jednoduché, chutné a zdravé

Máte novoroční předsevzetí zhubnout a cítit se lépe? V tom případě zkuste směs zdravé mladé pšenice, ječmene a řas s mátovou chutí Blendea! Zahoďte staré zlozvyky v stravování a udělejte pro sebe něco dobré. 

 

Přejeme vám šťastný, úspěšný a zdravý Nový rok!

Doufáme, že jsme vám přinesli spoustu inspirace pro oslavu příchodu nového roku a že si jej užijte na 100 %. A nebojte, alkohol vám tentokrát zakazovat nebudeme. Pár deci kvalitního vína, sektu či piva vám pro jednou neuškodí. Možná jen lehounce nadhodíme, pijte s mírou, aby vás druhý den příliš nebolela hlava.

 

Silvestrovské občerstvení – letos chutně, ale i zdravě!
5 (100%) 2 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *