Cholesterolová dieta – prevence ucpávání cév

Zvýšený cholesterol trápí stále více lidí po celém světě. Nejedná se přitom o žádný zanedbatelný problém, který bychom si mohli dovolit ignorovat s úsměvem na tváři. Vysoká hladina cholesterolu je totiž jedním z rizikových faktorů hrající roli při vzniku kardiovaskulárních onemocnění, srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

Nemusí tomu tak být. Hladinu cholesterolu můžeme lehko ovlivnit sami za pomocí zdravějšího způsobu života a zejména jídelníčku.

POKUD POTŘEBUJETE ZHUBNOUT TUK, prohlédněte si 3 nejsilnější české diety.  

 

Cholesterolová dieta – prevence tloustnutí a ucpávání cév

Proč se vůbec bavíme o cholesterolu na stránkách o hubnutí? Protože s nadváhou velmi často souvisí i další nemoci, zvýšený cholesterol nevyjímaje. V momentě, kdy nasadíte cholesterolovou dietu, vedle snížení hladiny cholesterolu s největší pravděpodobností zaznamenáte ještě jeden velice pozitivní vedlejší účinek – zhubnete. Co takhle zabít dvě mouchy jednou ranou?

potraviny zvyšující cholesterol

Hádáte správně. Hladinu cholesterolu negativně ovlivňuje především nezdravý životní styl – špatná životospráva a nedostatek pohybu.

 

Co je to cholesterol a jakou hraje roli?

Pro fungování organismu je cholesterol naprosto nezbytný. Je součástí každé buňky v lidském těle. Pro nervy, mozkové buňky a hormony představuje základní stavební jednotku. Zdravý organismus udržuje zdravou hladinu cholesterolu bez problému. Část si vyrábí sám, část přijímá ve stravě.

Pokud je přijatého cholesterolu příliš, může dojít k jeho usazování v cévách. Tzv. aterosklerotický plát cévy ucpává a snižuje jejich pružnost. V nejhorším případě může ohrožený orgán úplně odumřít a to už přináší život ohrožující situace.  

Cholesterol v těle přenáší lipoproteiny tvořené tuky a bílkovinami. Rozlišujeme dva druhy částic, které jej v těle přenáší – LDL a HDL. Mezi lidmi je více oblíbené označení na hodný a zlý cholesterol. Pojďme se na ně mrknout blíže. 

LDL částice (low density lipoprotein) představují “zlo” a zajišťují přepravu cholesterolu z krve do tkání. Tvoří je především tuk. HDL částice (high density lilpoprotein) tvoří hlavně bílkoviny a jsou to ty “hodné”. Přebytečný cholesterol navrací z cév zpět do jater, kde je dále zpracováván a přeměňován.

 

Zdravé a rizikové hodnoty cholesterolu:

Norma Riziko Vysoké riziko
Celkový cholesterol 3,9-5,16 5,17-6,18 nad 6,19
HDL cholesterol nad 1,2 pod 0,9
LDL cholesterol do 3,4 3,4-4,1 nad 4,1

 

Ne vždy hladinu cholesterolu zvyšují špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu. Na cholesterol mají vliv také rodové dispozice a samozřejmě stres a nedostatečný odpočinek. Cholesterol je tak trochu nevyzpytatelný lišák, a co pomáhá jednomu, nemusí vždy pomoci druhému.

VYSOKÝ CHOLESTEROL U ŠTÍHLÝCH LIDÍ – TRÁPÍ JE TAKÉ? Většinou je vysoký cholesterol zmiňován v souvislosti s nadváhou a obezitou. Zvýšený cholesterol však může potrápit i štíhlé osoby v důsledku vrozené dědičné choroby familiární hypercholesterolémie. V tomto případě je důležité odhalit nemoc včas, zde nemusí pomoci ani zdravý životní styl.

proticholesterolové potraviny

Zdravé srdce a cévy nejlépe podpoří zdravá strava

 

Jak se zbavit cholesterolu?

Lékaři na zvýšený cholesterol velmi rádi předpisují léky. Existuje však i druhá dravější možnost, jak zvládnout snížení cholesterolu bez léků. Nejlepší možností, jak snížit cholesterol přírodní cestou, je úprava jídelníčku. Proto hovoříme o cholesterolové dietě. Jejím základním pravidlem je maximální množství cholesterolu 200 až 300 mg denně.

Velkou roli také hraje to, zda ve stravě převládají nasycené nebo nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny jsou zdravější a jedná se většinou o tuky rostlinného původu. Živočišné tuky obsahují více nenasycených mastných.

 

My si nyní uvedeme, které potraviny jsou při cholesterolové dietě žádoucí, a které vám mohou ublížit.

Potraviny snižující cholesterol:

  • Libové maso – kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí, jehněčí, králičí, vepřová panenka
  • Ryby – losos a tučné ryby
  • Celozrnné pečivo
  • Ovesné, ječné či pohankové vločky
  • Mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
  • Rostlinné oleje a margaríny
  • Sója
  • Luštěniny
  • Zelenina – všechny druhy
  • Ovoce – všechny druhy
  • Ořechy a semena  (v omezeném množství!) – mandle, lněné semínka
  • Pitný režim – voda, zelený čaj
  • Víno – maximálně 2 dl denně!
Potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu:

  • Tučné maso – husa, kachna
  • Živočišné produkty – máslo, sádlo, vajíčka – žloutky
  • Tučné mléčné výrobky
  • Uzeniny a vnitřnosti
  • Paštiky
  • Bílé pečivo
  • Sladkosti a cukrovinky
  • Slané pochutiny a sůl celkově
  • Smažené potraviny
  • Slazené limonády
  • Alkohol

PITÍ ZELENÉHO ČAJE PODPORUJE SNÍŽENÍ HLADINY CHOLESTEROLU! Díky tomu, že zelený čaj neprochází procesem fermentace, zachová si vysoký obsah důležitých látek zejména vitamínů, minerálů, polyfenolů a antioxidantů. Zelený čaj působí proti kornatění tepen – ateroskloróze.

zelený čaj proti cholesterolu

Pořiďte si kvalitní zelený čaj, který podle mnoha studií snižuje cholesterol v krvi

 

10 nejlepších potravin na snížení cholesterolu, které by v cholesterolové dietě neměly chybět:

  1. Ovesné vločky ovesné vločky obsahují beta-glukan,který pohlcuje špatný cholesterol
  2. Losos a tučné ryby obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin a preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám
  3. Fazole jsou zdrojem vlákniny, která zpomaluje proces vstřebání cholesterolu.
  4. Ořechy – 40 g vlašských ořechů, kešu či mandlí údajně sníží cholesterol až o 9,3 % za jeden měsíc. Jíst by se však měli v omezeném množství, jelikož jsou hodně tučné.
  5. Avokádo díky obsahu nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu zlého a zvyšuje hladinu hodného cholesterolu.
  6. Špenát a listová zelenina obsahuje lutein pomáhající odstraňovat cholesterol ze stěn cév.
  7. Jablka obsahují pektin, který brání ukládání škodlivého cholesterolu.
  8. Česnek významné pomáhá upravit hladinu cholesterolu.
  9. Rajčata chrání cévy před ucpáním díky červenému barvivu lykopenu.
  10. Červené víno v menším množství podporuje snížení cholesterolu díky polyfenolům.

avokádo plné zdravých tuků

Avokádo lze jíst samostatně, v salátech a skvělé jsou z něj pomazánky.

 

Cholesterolová dieta – jídelníček na 5 dní

Nízkocholesterolová dieta je založená na omezeném příjmu nezdravých tuků i cukrů. Proto bychom se měli zaměřit na potraviny, které obsahují “zdravé” tuky, a na potraviny, které dokáží cholesterol udržet na uzdě.

  1. den
  • Snídaně: Plátek celozrnného chleba s margarínem a šunkou, ředkvičky
  • Svačina: Vlašské ořechy a jablko
  • Oběd: Vydatná fazolová polévka
  • Svačina: Kefírové mléko se sníženým obsahem tuku
  • Večeře: Pečený losos na bylinkách s zeleninovým salátem
  1. den
  • Snídaně: Ovesná kaše
  • Svačina: Ovoce nakrájené na kousky zalité bílým jogurtem
  • Oběd: Pečené kuře s bramborem
  • Svačina: Mrkvovo-jablečný salát
  • Večeře: Zapečená brokolice
  1. den
  • Snídaně: Ovesné vločky s ovocem a nízkotučným mlékem
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Rizoto s kuřecím masem a zeleninou
  • Svačina: Tvaroh se sníženým obsahem tuku
  • Večeře: Zelná polévka
  1. den
  • Snídaně: Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a okurkou
  • Svačina: Kefír
  • Oběd: Těstoviny s kuřecím kousky v rajčatové omáčce
  • Svačina: Fazolový salát
  • Večeře: Tuňákový salát s pomeranči (viz. recept)
  1. den
  • Snídaně: Ovesná kaše s borůvkami, malinami a jahodami
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Drůbeží medailonky se zeleninou v kari omáčce a rýží
  • Svačina: Zelný salát s mrkví
  • Večere: Vydatná fazolová polévka

VÍTE, ŽE KVĚTÁK A BROKOLICE SNIŽUJÍ CHOLESTEROL? Přečtěte si článek Květák a brokolice. Pomáhají snižovat cholesterol v krvi a zjistíte, že by neměly chybět ani ve vašem jídelníčku.

ovoce bez cholesterolu

Alespoň jeden kousek ovoce každý den a vaše srdce bude zdravější

 

Dieta na cholesterol – recepty

Při cholesterolové dietě je třeba klást důraz nejen na výběr potravin, ale i způsob přípravy pokrmů. Budu se opakovat, ale i zde je vhodné zejména vařit, dusit a péct. Ve zdravé výživě prostě smažení zelenou nedostane. Abychom vám cholesterolovou dietu usnadnili, přinášíme vám pár tipů na chutná jídla.

 

Ovesná kaše – snídaně šampiónů

Suroviny:

  • Hrnek ovesných vloček
  • Hrnek vody
  • Hrnek mandlového mléka
  • Ovoce, oříšky a semínka k ozdobení dle chuti

Ovesné vločky zalijeme vodou a mandlovým mlékem a povaříme cca 3 až 5 minut.  Necháme kaši vychladnout na snesitelnou teplotu a ozdobíme ji dle chuti. Skvělé jsou například borůvky, banán, mandarinky a různé ořechy.

snídaňová ovesná kaše bez cholesterolu

Snídaně, kterou s chutí připravíte každý den, a vždy bude chutnat úplně jinak

 

RECEPTY NA SNÍDANĚ Z OVESNÝCH VLOČEK! Ovesné vločky patří k nejdůležitějším potravinám při cholesterolové dietě. Celkem 5 vynikajících receptů na vás čeká v článku Ovesné vločky na snídani 5 x jinak.

 

Tuňákový salát s pomeranči

Suroviny:

  • Steak z tuňáka
  • 1 pomeranč
  • Listový salát
  • Polníček
  • Hrst mandlí
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje

Tuňáka rychle opečte na pánvi ze všech stran a nechte jej dopéct v troubě při teplotě 180 stupňů. Natrhejte salát a polníček, oloupaný pomeranč nakrájejte na kousky a vsypte do mísy. Z olivového oleje a hořčice připravte zálivku a promíchejte se salátem. Na salát položte tuňáka a lehce posypejte nasekanými mandlemi.

tuňák plný zdravých tuků

Tuňák a další mořské ryby do cholesterolové diety rozhodně patří

 

Drůbeží medailonky se zeleninou a rýží

Suroviny:

  • Kuřecí prsa (mohou být i krůtí prsa nebo libové vepřové medailonky)
  • Mrkev
  • Paprika
  • Cibule
  • Cuketa
  • Kari
  • Kokosové mléko
  • Sůl
  • olej

Maso nakrájíme na menší plátky, zeleninu na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme maso a poté zeleninu. Osolíme a přidáme kari. Promícháme a zalijeme vývarem. Podusíme, dokud není zelenina měkká. Zalijeme kokosovým mlékem. Můžeme přidat pálivou chilli papričku. Podáváme s uvařenou rýži.

kuřecí kari bez cholesterolu

Kuřecí maso ala thajské kari si zamilujete

 

Vyzrajte na cholesterol jídlem

Opakování je matka moudrosti, říká se. Nám nezbývá, než souhlasit a opakovat se. Zdravý jídelníček má zásadní vliv na naše zdraví. Je jedno, zda nás trápí nadváha či vysoký cholesterol, nejlepším bojovník je pestrý a vyvážený jídelníček. Zamyslete se nad tím, co opravdu jíte každý den, a zkuste to změnit.

Většina lidí se zdravého jídelníčku doslova děsí a brání se mu zuby nehty. Dál své zdraví utopí ve smažených jídlech, polotovarech a fast foodech. Lepší než  chroupat tuny zeleného “klestí” den co den. Ale tak to není. Zdravá výživa není pouze o zelenině. Zjistíte, že existuje více druhů potravin a spousty možností, jak je zdravě a přitom chutně připravit.

TIP: Pokud potřebujete zhubnout a vyvarovat se cholesterolu, vyberte ze 3 silných proteinových diet. 

Cholesterolová dieta – prevence ucpávání cév
5 (100%) 2 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.